Skocz do zawartości

[Archiwum][Zamknięty]Dużo większe zużycie CPU


krzysiekn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Maszyna: Hosteam VPS, 2 GB ramu, 1 vCore.

Benchmark dysku:

16384+0 records in
16384+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 11.928 s, 90.0 MB/s

 

Wczoraj rano został serwer TeamSpeak zaktualizowany z wersji 3.6.0 do wersji 3.6.1.

Po kilku godzinach wysypał się system plików na maszynie i standardowo uruchomiłem VPS w trybie rescue i wykonałem fsck (bodaj użyłem fsck -y /dev/vda1)

Serwer wieczorem przy 100 osobach online wskazywał zużycie 40-50% cpu:

image.png.656862822d4d248b87b2404fe7f04047.png

Wyłączałem wszystkie boty query, robiłem wszystko. Przed owymi wydarzeniami tam zwykle pojawiało się około 10-15%.

W czym mogę się dopatrywać przyczyny.

Dodam, że:

  • przeglądnąłem szczegółowo logi, nie ma żadnych błędów krytycznych
  • przeglądnąłem bazę danych SQLite, nie ma również żadnych błędów

Czy jest to bolączka nowej wersji?

ts.krzysiekn.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Hurin napisał:

przecież pisze o samym serwerze ts3 :classic_blink:

 

13 godzin temu, Hurin napisał:

Ogranicz boty na serwerze których pewno masz 10+/- wylacz szyfrowanie danych głosowych odpal serwer nie przez roota 

Jak zauważyłeś w htop - serwer jest uruchomiony na innym użytkowniku niż root, zawsze tak robię.

Rowniez jak napisałem - boty query zostały wyłączone i nie zmieniło się wtedy nic a nic. Szyfrowanie tez wyłączałem.

13 godzin temu, damsotv napisał:

postaw vps/dedyka pod ts3 jeden a pod boty inny i będzie po problemie 🙂

Na tym VPS stoi tylko TS3, tak jak pokazuje htop.

Czy może to być problem z systemem plików? 

Edytowane przez krzysiekn

ts.krzysiekn.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, krzysiekn napisał:

 

Jak zauważyłeś w htop - serwer jest uruchomiony na innym użytkowniku niż root, zawsze tak robię.

Rowniez jak napisałem - boty query zostały wyłączone i nie zmieniło się wtedy nic a nic. Szyfrowanie tez wyłączałem.

Na tym VPS stoi tylko TS3, tak jak pokazuje htop.

Czy może to być problem z systemem plików? 

ch*j wi, przejdź na voice vps jak to ci robi taki problem 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Hurin napisał:

ch*j wi, przejdź na voice vps jak to ci robi taki problem 

Zgłaszam Twój post do administracji bo nie dotyczy problemu.

Nic nie wnosisz do wątku, tylko zaśmiecasz. Napisałem o problemie, o którym nawet nie masz pojęcia wiec proszę nie pisz w tym temacie więcej.

prosze nadal o pomoc.

ts.krzysiekn.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, krzysiekn napisał:

Zgłaszam Twój post do administracji bo nie dotyczy problemu.

Nic nie wnosisz do wątku, tylko zaśmiecasz. Napisałem o problemie, o którym nawet nie masz pojęcia wiec proszę nie pisz w tym temacie więcej.

prosze nadal o pomoc.

Zgłoś do ONZ, Masz problem wypierdalaj na zarządane usługi skoro nie ogarniasz z tym swoim syf serwerem :classic_laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

🍪 Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.